Warsztatom i konferencji pt.
TRANSGRANICZNE FORUM PRZEDSIĘBIORCZOŚCI towarzyszyły Mikrotargi Małych i Średnich Przedsiębiorstw z udziałem przedsiębiorców rosyjskich.
Aby stworzyć forum wymiany doświadczeń i nawiązywania kontaktów biznesowych zaprezentowały się firmy z Ziemi Puckiej, stowarzyszenia i organizacje pozarządowe oraz operatorzy ruchu turystycznego. Mikrotargom towarzyszył festyn z udziałem Macieja Kuronia. Ideą festynu była promocja kuchni regionalnej i "Festiwal Śledzia".
Maciej Kuroń dokonał oceny potraw konkursowych, przeprowadził prezentację przygotowania potrawy ze śledzia i kulinarne konkursy dla publiczności.
W festynie uczestniczyły zespoły dziecięce, młodzieżowe i folklorystyczne.
Stoiska prezentacyjne wystawiły m.in.Stowarzyszenie Rozwoju Północnych Kaszub NORDA Lokalna Organizacja Turystyczna; Nadmorskie Towarzystwo Agroturystyczne; Harcerski Ośrodek Morski w Pucku; Firma POMECH ESK.z Pucka, ESKK z Pucka oraz Studio FX z Władysławowa.
Prezentacje gastronomiczne przygotowały: Koło Gospodyń Wiejskich z Łebcza; Restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Sportowego DELFIN w Pucku; Restauracja EMI z Pucka; Hotel MURAT z Wejherowa; Restauracja BOSMAN z Pucka; Kawiarnia Literacka KOLUMB z Pucka; Restauracja Willa Śmiesznotka z Pucka; Technikum Hotelarsko-Gastronomiczne we Władysławowie; Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Rzucewie; Firma Kateringowa ZŁOTA RYBKA z Gdyni; Piekarnia Ireneusza Brzóski w Pucku; Firma B.M.C. z Władysławowa; Firma DAGOMA z Pucka.